Nieuws BLEUS NV Home Wie zijn wij Werkwijze Smaken Bestel online Handelaars Bezoek Media Nieuws Foto's
De Stroopfabriek. Smissebroekstraat 70, 3830 Wellen. info@loonsestroop.be, 012/21.61.03
Lancering van ons nieuwste product : De Loonse Stroopjes
De Loonse Stroop steekt vanaf heden in een nieuw jasje met in de hoofdrol een rasecht 'Bleuske'. Alle glazen verpakkingen van 200 gram zijn verdwenen uit ons gamma en vervangen door de plastieken potjes van 300 gram. Ook zijn de suikervrije smaken nu allemaal voorzien van een mooi label ipv een wit etiket. Nieuwe look maar nog steeds dezelfde lekkere inhoud!
Productie Loonse stroop naar Wellen De fameuze stroop uit Borgloon wordt de komende jaren in Wellen gemaakt. In 2017 start de restauratie van het hoofdgebouw van de oude stoomstroopfabriek en producent Raf Bleus en zijn broers zagzn zich genoodzaakt om te verhuizen naar een gloednieuwe fabriek te Wellen. Raf Bleus schonk de laatste potjes stroop die in Borgloon werden gemaakt symbolisch aan burgemeester Danny Deneuker (sp.a) en schepen van Financiën Eric Awouters (Open vld). De stroopfabriek werd opgericht in 1878 en Borgloon maakte al snel naam als de bakermat van de stroopfabricatie. Haspengouwse peren, appels, frambozen, aardbeien en kersen werden er massaal tot stroop gekookt. De productie op de legendarische site stopte in 1988. In 2005 kocht de stad Borgloon het domein en vroeg Raf om de productie weer op te pikken. Raf stamt uit een geslacht stroopstokers uit Vrolingen en het ambacht zit hem dus in het bloed. In 2007 ging de productie op de site weer van start en dat jaar won de fabriek de Monumentenstrijd, georganiseerd door Canvas. Maar de gebouwen moesten gerestaureerd worden. Na regelmatig aandringen bij de stad startte de renovatie van de historische site op 1 februari 2017. Nu is het de beurt aan het hoofdgebouw, waar de productie plaatsvindt. “De restauratie heeft te lang op zich laten wachten”, geeft burgemeester Deneuker toe. “We snappen dat de omstandigheden voor Raf niet altijd perfect waren. Tegen het einde van 2018 moet alles klaar zijn, zodat we in 2019 weer een volwaardige toeristische trekpleister zijn. De werken zitten op schema.” Toch zal de Loonse stroopfabriek niet meer dezelfde functie vervullen als voordien. Op de bovenverdieping van het hoofdgebouw zal de stroop nog steeds worden ingekookt en in potjes gegoten, maar een deel van het productieproces blijft permanent in Wellen. Nieuwe stroopfabriek in Wellen:
DE ZESDE LOONSE STROOPQUIZ WAS WEER EEN GROOT SUCCES! De Lekkerste Quiz van Vlaanderen was weer een succes met een volledig uitverkochte zaal en 91 sponsors. Zie Facebook voor alles sfeerfoto’s. De 7de editie zal doorgaan op 2 november 2018.
Nieuws